شماره ابلاغ : 132004/ت 1089 شماره انتشار : 13130
تاريخ ابلاغ: 23/ 12/ 1368 تاريخ روزنامه رسمي : 14 /01 /1369
اكثريت وزراء عضو كميسيون اقتصاد هيأت دولت در جلسه مورخ 14/ 12/ 1368 با توجه به اختيار تفويضي موضوع تصويبنامه شماره 928958/ ت897 مورخ 17/ 10/ 1368 ، بنا به پيشنهاد 7 /151817 مورخ 13/ 8/ 1368وزارت كشور و باستناد بند ( 31 ) تبصره ( 12 ) قانون بودجه سال 1368 كل كشور اساسنامه صندوق تعاون را به شرح زير تصويب نمودند :
اساسنامه صندوق تعاون
فصل يك ـ كليات
ماده 1 ـ در اجراي بند (31) تبصره (12) قانون بودجه سال 1368 كل كشور و به منظور اعطاي وام جهت تامين مقاصد بند (31) تبصره (12) قانون مزبور صندوق تعاون كه در اين اساسنامه اختصاراً صندوق ناميده ميشود بر طبق اين اساسنامه تأسيس ميگردد.
ماده 2 ـ صندوق تعاون مؤسسه اعتباري بوده و داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي مي باشد و با رعايت مفاد اين اساسنامه فعاليت مي نمايد و در مواردي كه در اساسنامه پيش بيني نشده تابع قانون تجارت و قانون پولي بانكي است .
ماده 3 ـ صندوق با تابعيت ايراني و براي مدت نامحدود تشكيل مي گردد .
ماده 4 ـ حوزه عمليات صندوق سراسر كشور و مركز اصلي آن در تهران است .
ماده 5 - سرمايه اوليه صندوق مبلغ هشتاد ميليارد 80000000000 ريال است كه از محل بازپرداخت وام اعطايي دولت در اجراي طرح اشتغال بيكاران و كمك بلاعوض موضوع بند 5 تبصره يك قانون متمم بودجه سال 1369 تامين مي گردد .
تبصره ـ سرمايه صندوق از محل منابع ناشي از عمليات مذكور در ماده ( 6 ) اين اساسنامه و همچنين واريز ساير اعتباراتي كه در رابطه با اجراي طرح اشتغال بيكاران جهت وام و يا سرمايه گذاري اختصاص يافته و يا خواهد يافت و همچنين از محل بازپرداخت ساير وامهائي كه به تعاونيها و مراكز گسترش خدمات توليدي و عمراني و دستگاههاي ذيربط داده شده است و ساير منابع مجاز ، با رعايت مقررات مربوط قابل افزايش خواهد بود .
فصل دوم ـ موضوع
ماده 6 ـ موضوع و حدود عمليات صندوق به شرح زير ميباشد:
1 - تامين و تجهيز منابع مالي از محل دريافت وجوه حاصل از بازپرداخت وامهاي اعطايي دولت به مراكز گسترش خدمات توليدي و عمراني و تعاونيهاي زير نظر آنها يا داوطلبين عضويت يا تشكيل تعاوني هاي مذكور كه از وامهاي مربوط به اجراي طرح اشتغال بيكاران استفاده نموده اند.
2 - وصول چهاردرصد از سود خالص شركت ها و اتحاديه هاي تعاوني (موضوع بند 2 ماده 25 قانون بخش تعاوني اقتصاد جمهوري اسلامي ايران).
3 - دادن وام مورد نياز طرح اشتغال بيكاران به مراكز گسترش خدمات توليدي و عمراني و تعاوني ها و داوطلبين عضويت يا تشكيل تعاوني هاي مذكور و انجام فعاليتهاي اعتباري.
4 - قبول هداياي اشخاص حقيقي يا حقوقي.
فصل سوم ـ اركان
ماده 7 - صندوق داراي اركان ذيل است :
1 - وزير تعاون
2 - هيات مديره
3 - مدير عامل
4 - بازرس ( حسابرس ) .
مجمع عمومي :
ماده 8 ـ اعضاء مجمع عمومي صندوق عبارتند از :
1 ـ وزير كشور
2 ـ وزير امور اقتصادي و دارائي
3 ـ وزير بازرگاني
4 ـ وزير كار و امور اجتماعي
5 ـ رئيس سازمان برنامه و بودجه
6 ـ رئيس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران
تبصره 1 ـ رياست مجمع با وزير كشور خواهد بود .
تبصره 2 ـ نماينده تام الاختيار وزير كشور در امر مراكز گسترش خدمات توليدي و عمراني به عنوان دبير مجمع در جلسات و مذاكرات مجمع شركت مي نمايد .
ماده 9 - وظايف و اختيارات وزير تعاون در صندوق عبارتست از :
1 - بررسي و تصويب خط مشي و سياست هاي كلي صندوق .
2 - رسيدگي و اظهار نظر نسبت به گزارش عمليات ساليانه و تصويب ترازنامه و حساب سود و زيان ظرف مهلت قانوني .
3 - بررسي و تصويب بودجه سالانه كه از طرف هيات مديره پيشنهاد مي شود .
4 - اتخاذ تصميم نسبت به پيشنهاد افزايش سرمايه صندوق .
5 - بررسي واتخاذ تصميم نسبت به ساير مواردي كه از طرف هيات مديره پيشنهاد مي شود .
6 - انتخاب و عزل اعضاي هيات مديره و مدير عامل و تعيين حق حضور و پاداش اعضاء هيات مديره و حق الزحمه بازرس و حقوق و مزاياي مدير عامل .
7 - تصويب آئين نامه هاي اداري ، استخدامي و ساير آئين نامه هاي مورد نياز تشكيلات صندوق به پيشنهاد هيات مديره .
8 - اتخاذ تصميم نسبت به مطالبات مشكوك الوصول و لاوصول .
9 - ساير وظايف و اختياراتي كه طبق اين اساسنامه و يا قوانين و مقررات بر عهده مجامع عمومي مي باشد
ماده 10 ـ جلسات مجمع عمومي صندوق حداقل سالي دوبار ( يكبار تا پايان چهار ماهه اول سال جهت بررسي و تصويب صورتهاي مالي و براي بار دوم در شش ماهه دوم سال جهت تصويب بودجه سال بعد ) ، و نيز در مواقع لزوم بنا به دعوت وزير كشور و يا دو نفر از اعضاي مجمع تشكيل خواهد شد .
تبصره ـ جلسات مجمع عمومي با حضور وزير كشور و با شركت حداقل سه نفر ديگر از اعضاي مجمع رسميت ميابد ] مييابد [ تصميمات با اكثريت آراء و حداقل 3 رأي اتخاذ ميگردد .
هيات مديره
ماده 11 - صندوق توسط هيات مديره اي مركب از 3 نفر كه براي مدت 2 سال به انتخاب و با حكم وزير تعاون منصوب مي شوند ، اداره مي گردد . تجديد انتخاب اعضاء هيات مديره بلامانع است و پس از انقضاي مدت ماموريت آنان نيز مادام كه مدير يا مديران جديد انتخاب و معرفي نگرديده اند ، مديران مزبور كماكان عهده دار مسئوليت خواهند بود .
ماده 12 ـ جلسات هيات مديره بر حسب دعوت رئيس هيات مديره حداقل ماهي يكبار تشكيل و با حضور حداقل دو نفر از اعضاء رسميت ميبايد.تصميمات هيات مديره حداقل با دو راي موافق معتبر است.
ماده 13 - وظايف و اختيارات هيات مديره به شرح زير است :
1 - اجراي اساسنامه و مصوبات ابلاغي توسط وزير تعاون .
2 - تنظيم برنامه ها و خط مشي كلي صندوق در جهت تحقق اهداف و موضوع آن و پيشنهاد به وزير تعاون براي تصويب .
3 - پيشنهاد آئين نامه هاي مالي اداري و استخدامي و تشكيلات صندوق و اصلاحات مربوط به وزير تعاون جهت تصويب .
4 - تصويب مقررات و دستورالعملهاي مورد نياز براي اداره امور صندوق در چارچوب آئين نامه هاي مصوب .
5 - رسيدگي به اظهار نظر نسبت به گزارشهاي مدير عامل و بازرس و نيز حساب سود و زيان و ترازنامه صندوق و ارائه به وزير تعاون جهت اتخاذ تصميم .
6 - اتخاذ تصميم و پيگيري لازم در مورد وصول مطالبات صندوق و پرداخت ديون آن .
7 - ارائه گزارش و نظر مشورتي به وزير تعاون در رابطه با عملكرد و امور صندوق .
8 - ارائه پيشنهاد تغيير يا اصلاح مفاد اساسنامه در جهت پيشرفت سريعتر اهداف صندوق به وزير تعاون .
9 - تاسيس و انحلال نمايندگي ها و شعب در هر نقطه از كشور .
10 - افتتاح حساب جاري و سپرده نزد بانكها در ارتباط با انجام فعاليت هاي صندوق .
11 - بطور كلي مبادرت به هر گونه اقدامي كه در چارچوب اهداف تاسيس صندوق و انجام امور مربوط ضروري مي باشد و ساير وظايفي كه طبق اين اساسنامه و ساير قوانين و مقررات به عهده هيات مديره مي باشد .
تبصره - هيات مديره مي تواند ايفاي وظايف و اختيارات خود را با تعيين موارد به مدير عامل تفويض نمايد .
مدير عامل
ماده 14 - مدير عامل صندوق به پيشنهاد هيات مديره و تصويب وزير تعاون از ميان اعضاء هيات مديره و يا خارج از آن براي مدت 2 سال انتخاب و باحكم وزير تعاون منصوب مي گردد و تجديد انتخاب وي بلامانع است .
ماده 15 ـ وظايف و اختيارات مدير عامل به شرح زير است:
1 ـ انجام امور اداري و مالي و عمليات موضوع صندوق و اجراي مصوبات هيات مديره و وزير تعاون.
2 ـ استخدام و اخراج، ترفيع و انتقال و مأموريت و ساير امور اداري و استخدامي كاركنان بر طبق قوانين و مقررات مربوط و تعيين مديران.
3 ـ كليه چكها و اسناد و اوراق مالي و اعتباري و معاملاتي و تجاري و اسناد تعهد آور با امضاي ثابت مديره عامل و امضاي متغير رئيس هيات مديره يايك ديگر از اعضاي هيات مديره به تعيين وي معتبر خواهد بود و ساير اسناد و مكاتبات با امضاي مدير عامل مجري است، و در صورت لزوم مديرعامل ميتواند حق امضاي خود را در اين موارد با مسئوليت خود به هر يك از مسئولان و يا كاركنان صندوق واگذار نمايد.
3 ـ كليه چكها و اسناد و اوراق مالي و اعتباري و معاملاتي و تجاري و اسناد تعهدآور با امضاي ثابت مدير عامل و امضاي متغير رئيس هيات مديره يايكي ديگراز اعضاي هيات مديره به تعيين وي معتبر خواهد بود و ساير اسناد و مكاتبات با امضاي مدير عالم مجري است، و در صورت لزوم مدير عامل ميتواند حق امضاي خود را در اين موارد با مسئوليت خود به هر يك از مسئولان و يا كاركنان صندوق واگذار نمايد.
4 ـ نمايندگي صندوق در مقابل سازمانهاي دولتي و غير دولتي و اشخاص حقيقي و حقوقي و مراجع قانوني و اقامه و دفاع از هر گونه دعوي كيفري ياحقوقي يا هر دعوي و اقدامات ديگر در رابطه با مراجع قضائي و اجرائي با حق تعيين وكيل، يا حق توكيل به غير و يا نمايندگي و نيابت.
5 ـ صلح و سازش و ارجاع به داوري و استرداد دعوا با رعايت قوانين و مقررات مربوط با تصويب هيات مديره.
6 ـ تهيه بودجه سالانه و ترازنامه و حساب سود و زيان و گزارشهاي مالي و ساير گزارشها براي ارائه به هيات مديره.
7 ـ ارائه پيشنهاد افزايش يا كاهش سرمايه و ساير پيشنهادها به هيأت مديره.
8 ـ اقدام در مورد وصول مطالبات و بستانكاريهاي صندوق و تشخيص مطالبات مشكوكالوصول جهت ارائه به هيات مديره.
9 ـ انجام اقدامات لازم در مورد تعهدات صندوق.
10 ـ ايفاي وظايف و اختياراتيكه هيأت مديره به مدير عامل تفويض مينمايد.
11 ـ ساير وظايف و اختياراتيكه قوانين و مقررات بر عهده مدير عامل قرار ميدهد.
ماده 16 - بازرسي ( حسابرس ) صندوق ، سازمان حسابرسي مي باشد كه موظف است طبق مقررات مربوط اعمال نظارت نموده و به حسابها و ترازنامه حساب سود و زيان صندوق رسيدگي و گزارشهاي لازم را تهيه و به وزير تعاون ارائه كند . همچنين كليه وظايف و اختياراتي را كه به موجب قانون تجارت بر عهده بازرسي است انجام دهد . بازرسي مكلف است گزارش خود را در خصوص حسابهاي سالانه و ترازنامه صندوق ظرف مهلت سه ماه از پايان سال مالي صندوق ، به وزير تعاون تسليم نمايد . بازرسي با اطلاع مدير عامل و بدون دخالت در عمليات اجرائي حق مراجعه به كليه اسناد و مدارك صندوق را دارد .
تبصره ـ وظايف و اختيارات بازرسان همان است كه در قانون تجارت مقر گرديده است .
ماده 17 ـ سال مالي صندوق از اول فروردين ماه هر سال شروع و در پايان اسفند ماه همان سال خاتمه مي يابد به استثناء سال اول تاسيس كه از تاريخ تشكيل تا آخر اسفند ماه همان سال خواهد بود .
ماده 18 - ترازنامه ، حساب سود و زيان و ساير صورتهاي مالي صندوق بايد ظرف مدت دو ماه پس از پايان سال مالي توسط هيات مديره به بازرس صندوق تسليم شود .
ماده 19 ـ سود خالص صندوق در هر سال مالي پس از طي مراحل قانوني به حساب سرمايه صندوق منظور مي گردد .
ماده 20 ـ انحلال و تصفيه صندوق در صورت لزوم طبق مقرراتي خواهد بود كه به پيشنهاد وزير تعاون با تصويب هيأت وزيران بصورت لايحه تقديم و به تصويب مجلس شوراي اسلامي ميرسد .
ماده 21 ـ بمنظور تمركز وجوه سرمايه اوليه صندوق حاصل از بازپرداخت وام اعطائي دولت موضوع ماده ( 5 ) اين اساسنامه حسابي نزد يكي از بانكهاي كشور با تصويب هيات مديره صندوق افتتاح ميگردد .
ماده 22 ـ وجوه حاصل از بازپرداخت وام اعطائي دولت موضوع طرح اشتغال بيكاران كه تا تصويب اين اساسنامه و آئين نامه اجرائي به حيطه وصول درآمده و در حساب جاري شماره 530078 نزد بانك ملي شعبه ارك و حساب جاري شماره 9008 نزد بانك ملي شعبه دكتر فاطمي تمركز يافته است و مطالبات دولت ناشي از اجراي طرح اشتغال بيكاران به حساب مفتوحه واريز خواهد شد . وزارت كشور ، استانداريها ، مراكز گسترش خدمات توليدي و عمراني و ساير دستگاههاي دولتي و بانكها موظفند هر گونه وجهي را كه در اين رابطه در اختيار داشته باشند به حساب مفتوحه واريز نمايند .
تبصره ـ كليه دستگاههاي اجرائي كه از اعتبار رديف 503039 قانون بودجه سال 58 موضوع اجراي طرح اشتغالت بيكاران استفاده نموده اند و يا وجوه مصرف نشده از اعتبار مذكور را نزد خود دارند مكلفند نسبت به استرداد اعتبار مصرف شده و نشده ، بحساب صندوق اقدام نمايند .
ماده 23 ـ صندوق بايستي با رعايت تبصره 25 قانون بودجه سال 68 كل كشور و ساير قوانين و مقررات نسبت به وصول وجوه و مطالبات مذكور در ماده ( 33 ) اقدام نمايد .
ماده 24 ـ اين اساسنامه مشتمل بر چهار فصل و بيست و چهار ماده و هفت تبصره مي باشد و از تاريخ تصويب قابل اجرا خواهد بود .
اين تصويب نامه در تاريخ 23 /12 /68 به تائيد مقام محترم رياست جمهوري رسيده است .
معاون اول رئيس جمهور
حسن حبيبي