شماره ابلاغ : 80738 شماره انتشار : 11316
تاريخ ابلاغ: 28/ 09/ 1362 تاريخ روزنامه رسمي : 11/ 10/ 1362
قانون تشكيل وزارت جهاد سازندگي
مصوب 08/ 09/ 1362
فصل اول - هدف
ماده 1 - وزارت جهاد سازندگي با اهداف ذيل تشكيل ميگردد :
الف - حركت بسوي استقلال و خودكفائي كشور با تلاش در جهت بهبود وضع اقتصادي و اجتماعي روستاها و مناطق عشايري از طريق توسعه كشاورزي ، دامداري ، صنايع روستائي و بازسازي ويراني ها با همكاري دستگاههاي اجرائي مربوطه و اقشار مختلف مردم .
ب - ايجاد زمينه جهت رشد شخصيت والاي انساني روستائيان از طريق مشاركت و نظارت آنان در فعاليتهاي روستائي .
ج - بسيج اقشار مردم جهت سازندگي روستاها و فراهم كردن امكان تلاش براي نيروهاي مؤمن و ايثارگر جامعه و رشد و تكامل آنها .
فصل دوم - وظايف
ماده 2 - وزارت جهاد سازندگي موظف است ضمن هماهنگي با وزارت كشاورزي فعاليت هاي خود را با شرايط مناسب و امكانات لازم براي رشد توليد كشاورزي و دامداري متمركز نمايد .
ماده 3 - وزارت جهاد سازندگي موظف است در محدودة وظايف خود در ارائه خدمات به روستاها زمينه هائي را كه موجبات رشد توليد و درآمد روستائيان را فراهم آورد اولويت دهد .
ماده 4 - كلية وظايف عمران روستائي وزارت كشاورزي و عمران روستائي مندرج در قانون « تغيير نام وزارت كشاورزي و منابع طبيعي به وزارت كشاورزي و عمران روستائي و تجديد سازمان كشاورزي كشور » مصوب 1356/3/1 مجلس شوراي ملي سابق به جهاد سازندگي واگذار شده و از اين پس وزارت كشاورزي و عمران روستائي ، وزارت كشاورزي ناميده ميشود و كليه اعتبارات و امكانات و سازمانهائي كه در رابطه با وظايف عمران روستائي فعاليت مينمودند از اين وزارتخانه منتزع و به جهاد سازندگي واگذار ميگردد .
تبصره - سازمان امور عشاير ( دامداران متحرك ) وابسته به وزارت كشاورزي با تمام امكانات موجود از وزارت كشاورزي منتزع و به جهاد سازندگي وابسته ميشود .
ماده 5 - ساير وظايف وزارت جهاد سازندگي عبارت است از :
1 - برنامه ريزي و احداث و نگهداري ابنيه و تأسيسات عمومي خدماتي مورد نياز روستاها و مناطق عشايري شامل حمام ، كشتارگاه ، رختشويخانه ، غسالخانه و لوله كشي آب آشاميدني با مشاركت مردم .
تبصره 1 - لوله كشي آب آشاميدني روستاهاي تا 150 خانوار با رعايت استانداردهاي مورد قبول وزارت بهداري بعهده جهاد سازندگي است .
تبصره 2 - در مورد ساير ابنيه و تأسيسات عمومي خدماتي مورد نياز روستاها و مناطق عشايري مانند مدرسه و درمانگاه جهاد با درخواست وزارتخانه هاي مربوطه با آنها همكاري نموده و در اجراي اين طرح ها جهاد بعنوان مجري اولويت دارد .
2 - برنامه ريزي ، احداث و نگهداري راههاي روستائي كشور شامل راههاي روستا به روستا ، روستا به مركز دهستان و راهها و گذرگاههاي عشايري .
3 - طرح و تهيه نقشه لازم و احداث و گسترش خطوط فشار ضعيف شبكه برق روستاها و برق كشاورزي با هماهنگي وزارت نيرو .
4 - طرح و تهيه نقشه لازم و احداث و گسترش خط فشار متوسط به درخواست وزارت نيرو و توافق جهاد .
5 - كمك به لايروبي و مرمت قنوات ، انهار و استخرهاي آبياري روستاها و همكاري در اجراي طرحهاي آبياري و برنامه ريزي تأمين آب كشاورزي روستاها و مناطق عشايري كشور بنا به درخواست وزارت نيرو .
تبصره - كليه مفاد قانون توزيع عادلانه آب مصوب 1361/12/22 مجلس شوراي اسلامي در رابطه با وظايف وزارتين نيرو و كشاورزي محفوظ خواهد بود .
6 - بسيج امكانات و نيروهاي مردمي جهت سازندگي و احياء روستاها .
7 - اولويت دادن به روستاهاي دورافتاده و محروم در رساندن خدمات .
8 - كمك به روستائيان و عشاير در ايجاد و گسترش صنايع ( تبديلي ، دستي ، كوچك ) در چهارچوب سياستهاي دولت .
9 - شركت فعال در موارد حساس ضروري از قبيل جنگ ( در چهارچوب ضوابطي كه شورايعالي دفاع تعيين خواهد كرد ) و عمليات امدادي سيل و زلزله در سراسر كشور با استمداد از مردم و ضمن هماهنگي با ارگانهاي ذيربط .
10 - كمك به خدمات بهداشتي و درماني با موافقت وزارت بهداري در مناطق روستائي و عشايري .
11 - همكاري با نهضت سوادآموزي به منظور ريشه كن نمودن بيسوادي در روستاها و مناطق عشايري كشور در صورت درخواست نهضت و در حد امكان جهاد در چارچوب مقررات مربوطه .
12 - آموزش اعضاء جهاد در زمينه هاي مهارت هاي لازم بمنظور انجام وظايف محوله .
13 - تهيه آمار و اطلاعات در زمينه هاي مربوط به فعاليتهاي جهاد در روستاها و مناطق عشايري با همكاري ارگانهاي ذيربط .
ماده 6 - بمنظور ايجاد هماهنگي و تفكيك وظايف مشترك بين جهاد سازندگي و وزارتخانه ها و دستگاهها ، آئيننامه هاي اجرائي لازم مشتركاً توسط وزارت جهاد سازندگي و هر يك از وزارتخانه ها و دستگاههاي ذيربط حداكثر تا شش ماه پس از تصويب اين اساسنامه تهيه و بتصويب هيئت وزيران خواهد رسيد .
فصل سوم - مقررات عمومي
ماده 7 - بودجه و امكانات وزارت جهاد سازندگي عبارت خواهد بود از :
1 - تمام امكانات و بودجه جهاد سازندگي .
2 - بودجه و امكانات بخش عمران روستائي وزارت كشاورزي كه طبق ماده 4 اين قانون به وزارت جهاد سازندگي واگذار ميشود .
تبصره - آن بخش از امكانات دولت كه در گذشته در اختيار جهاد قرار گرفته و مورد نياز جهاد است ، رسماً به جهاد منتقل ميشود .
ماده 8 - آئيننامه هاي اجرائي اين قانون ، توسط وزير جهاد سازندگي تهيه و بتصويب هيئت وزيران خواهد رسيد .
ماده 9 - مقررات و ضوابط مالي ، اداري و استخدامي و تشكيلات وزارت جهاد سازندگي ظرف سه ماه پس از تعيين وزير توسط وي تهيه و پس از تصويب هيئت وزيران به مجلس شوراي اسلامي تقديم خواهد شد .
ماده 10 - بمنظور جذب كمكهاي مردمي براي خدمات عام المنفعه ، جهاد سازندگي حسابي ويژه تحت عنوان « خودياري و كمكهاي مردم به جهاد سازندگي» در يكي از بانكهاي داخلي كشور افتتاح ميشود و در مواقع و موارد لازم از طريق جهاد سازندگي بمصرف ميرسد .
ماده 11 - از تاريخ تصويب اين قانون كليه قوانين و مقررات مغاير ، ملغي است .
قانون فوق مشتمل بر يازده ماده و پنج تبصره در جلسه روز سه شنبه هشتم آذر ماه يكهزار و سيصد و شصت و دو مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ 1362/9/17 به تأييد شوراي نگهبان رسيده است .
رئيس مجلس شوراي اسلامي - اكبر هاشمي