شماره ابلاغ : 21778/ت 14861ه شماره انتشار : 14624
تاريخ ابلاغ: 22/ 02/ 1374 تاريخ روزنامه رسمي : 01/ 03/ 1373
هيئت وزيران در جلسه مورخ 24/ 12/ 1373 بنا به پيشنهاد شماره 11861 مورخ 21/ 12/ 1373 شوراي عالي بيمه خدمات درماني كشور و به استناد تبصره 2 ماده 5 قانون بيمه همگاني خدمات درماني كشور ـ مصوب 1373 ـ اساسنامه سازمان بيمه خدمات درماني را به شرح زير تصويب نمود :
اساسنامه سازمان بيمه خدمات درماني
مصوب 24/ 12/ 1373
فصل اول : كليات
ماده 1 ـ سازمان بيمه خدمات درماني كه در اين اساسنامه به اختصار سازمان ناميده مي شود ـ به صورت شركت دولتي وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تشكيل مي شود و براساس مقررات اين اساسنامه، آيين نامه هاي مصوب مجمع عمومي و در موارد سكوت، قانون تجارت اداره مي شود .
ماده 2 ـ سازمان داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي و اداري مي باشد و مدت آن نامحدود است .
ماده 3 ـ مركز اصلي سازمان و صندوقهاي موضوع تبصره ( 5 ) ماده ( 5 ( قانون بيمه همگاني خدمات درماني كشور مصوب 1373 - كه از اين پس به اختصار قانون ناميده مي شود - در شهر تهران است كه مي تواند در استانها نيز شعب و نمايندگي ايجاد كند . حدود وظايف و اختيارات شعب و نمايندگي ها به وسيله مجمع عمومي در مركز تعيين مي شود .
ماده 4 ـ سرمايه سازمان مبلغ دو ميليارد ريال است كه به دويست هزار سهم ده هزار ريالي تقسيم و تمامي آن پرداخت شده است و متعلق به دولت است .
تبصره ـ داراييها و اموال منقول و غيرمنقول مندرج در قانون توسط هيأتي مركب از كارشناسان منتخب وزراي امور اقتصادي و دارايي و بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي ارزيابي و به سرمايه شركت اضافه مي شود .
فصل دوم : موضوع ، وظايف و اختيارات
ماده 5 ـ موضوع سازمان ، تأمين موجبات و امكانات بيمه خدمات درماني كاركنان دولت ، افراد نيازمند ، روستاييان و ساير گروههاي اجتماعي در سطح كشور است .
ماده 6 ـ وظايف سازمان به شرح زير است :
الف ـ ايجاد صندوقهاي موضوع تبصره ( 5 ( ماده ( 5 ) قانون به صورت مجزا .
ب ـ دريافت حق سرانه درمان از مشمولان قانون ( سهم دولت ، دستگاه حمايت كننده يا بيمه گذار و سهم بيمه شونده )
پ ـ پرداخت هزينه هاي درماني بيمه شدگان تحت پوشش به اشخاص حقيقي و حقوقي ذي نفع براساس مقررات مربوط .
ت ـ نظارت برحسن اجراي مفاد قراردادهاي ارائه خدمات درماني و بيمه درماني به بيمه شدگان كه با اشخاص حقيقي و حقوقي منعقد شده است و نظارت بركيفيت و چگونگي ارائه خدمات به بيمه شدگان تحت پوشش به طور مستقيم يا از طريق مراجع ذي صلاح .
ث ـ بررسي ، مطالعه و تحقيق در زمينه امور بيمه خدمات درماني .
ج ـ بررسي و برآورد ميزان حق سرانه درمان و تغييرات آن و ارائه پيشنهاد به وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي به منظور طي مراحل تصويب مراجع ذي صلاح قانوني .
ماده 7 ـ سازمان براي انجام وظايف خود داراي اختيارات زير است :
الف ـ تعيين ضوابط مربوط به انعقاد و فسخ قرارداد با اشخاص حقيقي و حقوقي، همچنين بيمه شوندگان در چهارچوب مصوبات شوراي عالي بيمه خدمات درماني كشور .
ب ـ اقامه دعوي در مراجع قانوني .
پ ـ تعيين ضوابط مربوط به تنظيم و بررسي اسناد و مدارك پزشكان، گروهها و مؤسسات پزشكي طرف قرارداد .
ت ـ دريافت مدارك و اطلاعات پزشكي بيمه شدگان از مؤسسات پزشكي و پزشكان .
ث ـ عقد قراردادهاي لازم با شركتهاي بيمه به منظور پوشش بيمه اي افراد مشمول قانون همچنين صدور مجوز آن.
ج ـ عقد قرارداد بيمه درماني و دريافت حق بيمه سرانه از دستگاهها ، سازمانهاي دولتي و وابسته به دولت، كميته امداد و اشخاص حقيقي و حقوقي و واريز به صندوقهاي مربوط .
چ ـ پرداخت هفت نهم حق سرانه بيمه درماني فوق به شعب يا شركتهاي تحت پوشش يا شركتهاي بيمه گر به منظور انجام تعهدات قانوني در مورد دستگاههاي فوق الاشاره از صندوق مربوط .
ح ـ انجام سرمايه گذاري از محل دو نهم باقيمانده حق سرانه و ساير منابع مالي سازمان به منظور ايجاد سود و حفظ ارزش وجوه .
تبصره ـ دونهم باقيمانده حق سرانه به صندوق خدمات درماني پرداخت مي شود . درصورت عدم پرداخت ظرف سه ماه ، مجوز دستگاههايي كه قرارداد بيمه جداگانه دارند لغو خواهد شد .
فصل سوم : اركان
ماده 8 ـ سازمان داراي اركان زير است :
الف ـ مجمع عمومي .
ب ـ هيئت مديره و مديرعامل .
پ ـ بازرس ( حسابرس ) .
الف ـ مجمع عمومي
ماده 9 ـ اعضاي مجمع عمومي سازمان عبارتند از وزراي بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي و امور اقتصادي و دارايي و رئيس سازمان برنامه و بودجه .
تبصره ـ رئيس مجمع عمومي وزير بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي است .
ماده 10 ـ اهم وظايف و اختيارات مجمع عمومي به شرح زير است :
الف ـ تصويب برنامه عمليات، خط مشي و سياست كلي سازمان .
ب ـ تصويب بودجه، ترازنامه، حساب سود و زيان و صورتهاي مالي سالانه .
پ ـ اخذ تصميم نسبت به پيشنهاد رئيس مجمع در مورد انتخاب و عزل اعضاي هيئت مديره و رئيس هيئت مديره و مديرعامل و تعيين حقوق و مزاياي آنان .
ت ـ تصويب آيين نامه اداري، مالي، معاملاتي و استخدامي سازمان .
ث ـ رسيدگي و اظهارنظر نسبت به گزارش عمليات سالانه .
ج ـ اتخاذ تصميم در مورد هر موضوع ديگري كه از طرف رئيس مجمع مطرح و رسيدگي به آن طبق قوانين مربوط و در صلاحيت مجمع عمومي باشد .
ماده 11 ـ مجمع عمومي حداقل سالي دو بار تشكيل مي شود : يكبار در نيمه اول سال براي رسيدگي و تصويب ترازنامه سالانه و يكبار در نيمه دوم براي رسيدگي و تصويب بودجه سازمان . در موارد ضروري به پيشنهاد هريك از اعضاي مجمع يا مديرعامل يا بازرس و تشخيص و دعوت رئيس ، مجمع عمومي تشكيل خواهد شد .
ماده 12 ـ مجمع عمومي فوق العاده فقط به منظور اتخاذ تصميم نسبت به تغيير يا اصلاح اساسنامه شركت يا انحلال آن ، همچنين افزايش يا كاهش سرمايه و پيشنهاد به مراجع ذي صلاح قانوني براي تصويب نهايي و ساير موضوعاتي كه طبق قوانين و مقررات مربوط رسيدگي و اتخاذ تصميم و در مورد آنها به مجمع عمومي فوق العاده واگذارشده است ، بنا به دعوت رئيس مجمع عمومي تشكيل مي شود .
ماده 13 ـ جلسات مجمع عمومي با حضور تمامي اعضاء رسميت مي يابد و تصميمات آن با اكثريت آرا معتبر است .
تبصره 1 ـ تشكيل جلسات مجمع عمومي با دعوت كتبي به عمل مي آيد . دستور جلسه بايد حداقل ده روز قبل از تشكيل جلسه ، به ضميمه اسناد و مدارك مربوط براي اعضاي مجمع ارسال شود .
تبصره 2 ـ هيئت مديره و مديرعامل شركت با صلاحديد رئيس مجمع مي توانند در جلسات مجمع عمومي بدون حق راي حضور يابند .
ب ـ هيئت مديره ومديرعامل
ماده 14 ـ هيئت مديره سازمان از يك نفر رئيس كه سمت مديرعامل را نيز برعهده دارد و دو نفر عضو اصلي و يك نفر عضو علي البدل تشكيل مي شود .
ماده 15 ـ رئيس و اعضاي هيئت مديره به پيشنهاد رئيس و تصويب مجمع عمومي براي مدت سه سال منصوب مي شوند و تا انتخاب رئيس و اعضاي جديد در سمت خود باقي هستند .
تبصره 1 ـ انتخاب مجدد اعضاي هيئت مديره بلامانع است .
تبصره 2 ـ درصورت استعفاء ، غيبت مستمر يا فوت هريك از اعضاي هيئت مديره ، تا زمان انتصاب جايگزين توسط مجمع عمومي ، براي بقيه مدت عضوعلي البدل به ترتيب مقرر در اين اساسنامه در جلسات هيئت مديره شركت مي كند .
ماده 16 ـ جلسات هيئت مديره با حضور سه نفر رسميت مي يابد . دستور جلسات توسط رئيس هيئت مديره و مديرعامل تعيين مي شود و تصميمات اخذ شده با اكثريت آراء پس از امضاي رئيس جلسه معتبر و قابل اجراست .
تبصره ـ اداره جلسات هيئت مديره برعهده رئيس هيئت مديره است .
ماده 17 ـ وظايف و اختيارات هيئت مديره به شرح زير است :
الف ـ تهيه و تنظيم سياست هاي كلي، خط مشي و برنامه هاي اجرايي سازمان و پيشنهاد آن به مجمع عمومي .
ب ـ تأييد عملكرد سالانه، ترازنامه و حساب سود و زيان سازمان و ارائه گزارش به مجمع عمومي .
پ ـ بررسي و تأييد بودجه سالانه سازمان و پيشنهاد آن به مجمع عمومي .
ت ـ بررسي و تأييد ضوابط و آيين نامه هاي اداري و مالي و معاملاتي و استخدامي و ساير مقررات و آيين نامه ها براساس مفاد قانون و مندرجات اين اساسنامه و پيشنهاد آن به مجمع عمومي براي تصويب .
ث ـ پيشنهاد ساختار و تشكيلات سازماني براي تصويب مجمع عمومي .
ج ـ تعيين ضوابط مربوط به عقد و لغو قرارداد با اشخاص حقيقي و حقوقي ، همچنين بيمه شوندگان .
چ ـ تعيين ضوابط مربوط به نحوه تنظيم و بررسي اسناد مدارك پزشكان، گروهها و مؤسسات پزشكي طرف قرارداد به منظور تطبيق اسناد مذكور با ضوابط و تعرفه هاي مقرر جهت پرداخت هزينه ها به اشخاص حقيقي و حقوقي .
ح ـ ساير اختياراتي كه به موجب اين اساسنامه برعهده مجمع عمومي نيست و مطابق قانون تجارت بر عهده هيئت مديره است .
ماده 18 ـ رئيس هيئت مديره و مديرعامل سازمان بالاترين مقام اجرايي سازمان است كه زير نظر هيئت مديره و مجمع عمومي انجام وظيفه مي كند و علاوه بر انجام امور مقرر در اين اساسنامه و امور اداري و مالي سازمان در حدود بودجه مصوب، اختيارات و وظايف زير را نيز برعهده دارد :
الف ـ تهيه گزارش عملكرد سالانه، ترازنامه، حساب سود و زيان سازمان و ارائه آن به هيئت مديره .
ب ـ تهيه و تنظيم بودجه سالانه سازمان و طرح آن درهيئت مديره .
پ ـ تهيه و تنظيم ضوابط و آيين نامه هاي اجرايي براساس مفاد قانون و مندرجات اساسنامه .
ت ـ تهيه ساختار و تشكيلات سازماني در حدود بودجه مصوب و تعيين حقوق و مزايا و وظايف مسوولين و شاغلين سازمان با تصويب هيئت مديره .
ث ـ ارائه گزارش فعاليت ها و عملكرد سازمان هر سه ماه يك بار به هيئت مديره .
ج ـ نمايندگي سازمان در كليه مراجع قانوني و ارجاع امور و دعاوي سازمان با توجه به مقررات مربوط .
ماده 19 ـ كليه اسناد ، اوراق بهادار ، چكها و اسناد بانكي و قراردادها با امضاي رئيس هيئت مديره و مديرعامل سازمان و يك نفر از اعضاء هيئت مديره سازمان معتبر است .
ماده 20 ـ رئيس هيئت مديره و مديرعامل سازمان مي تواند قسمتي از اختيارات و وظايف خود را به هريك از اعضاي هيئت مديره يا كاركنان سازمان با مسووليت خود تفويض كند .
قسمت پ ـ بازرس ( حسابرس )
ماده 21 ـ بازرسي ( حسابرسي ) سازمان به عهده سازمان حسابرسي است كه طبق قوانين و مقررات مربوط گزارشهاي لازم را به مجمع عمومي ارايه مي دهد . بازرس ( حسابرس ( حق مداخله در امور اداري و اجرايي شركت را ندارد و اقدامات وي نبايد در هيچ مورد موجب توقف عمليات اجرايي سازمان شود .
ماده 22 ـ هرگاه بازرس ( حسابرس ( در جريان رسيدگي و تطبيق عمليات شركت اشتباهات يا تخلفات يا ساير موارد را مشاهده كند ، بايد ابتدا مورد را براي اصلاح و رفع اشتباه ، رسيدگي و تعقيب متخلفان به مديرعامل شركت اطلاع دهد و در صورت عدم ترتيب اثر به رئيس مجمع عمومي گزارش نمايد .
ماده 23 ـ ترازنامه ، حساب سود و زيان ، صورت دارايي ها و بدهي هاي سازمان بايد پس از پايان سال مالي حداكثر تا پايان خرداد ماه به بازرس ( حسابرس ) داده شود تا پس از رسيدگي با گزارش وي به مجمع عمومي ارائه شود .
فصل چهارم : امورمالي و منابع مالي
ماده 24 ـ سال مالي شركت ـ به استثناي سال اول ـ از اول فروردين ماه هر سال لغايت اسفند ماه همان سال است .
ماده 25 ـ منابع مالي سازمان عبارتند از :
الف ـ حق سرانه درمان دريافتي از دستگاهها ، سازمانها ، وزارتخانه ها همچنين بيمه شوندگان .
ب ـ درآمدهاي حاصله از وجوه و اموال و داراييهاي سازمان .
پ ـ كمكها و هدايايي كه به سازمان اعطاء مي شود .
ت ـ منابع حاصل از درآمدهاي متفرقه .
ث ـ درآمد حاصل از موضوع تبصره ماده 12 قانون .
ماده 26 ـ اداره امور مالي و ترتيب نگهداري حسابهاي سازمان به موجب مقررات و ضوابطي است كه توسط رئيس هيئت مديره و مديرعامل سازمان تهيه و به تصويب هيئت مديره مي رسد .
ماده 27 ـ دستگاههاي دولتي كه مراكز درماني ، نظام يا مجوز قانوني ارايه خدمات به كاركنان خود دارند مي توانند مطابق روال معمول عمل نمايند . حق سرانه درمان سهم دولت براي اين گونه خدمات در بودجه سالانه آن دستگاهها منظور مي شود .
اين اساسنامه به موجب نامه شماره 235 مورخ 12/ 2/ 1374 شوراي نگهبان به تاييد شوراي ياد شده رسيده است .
معاون اول رئيس جمهور - حسن حبيبي